Tymowa cebulowa - przepisem podzielił się dobry radiowy kolega Tym, który najpierw zaserwował nam tę przepyszną zupkę :).
To już druga odsłona cebulowej na Pasibrzuchach, ale tym (hi,hi) razem w wersji zapiekanej!
Oto przepis:
bulion warzywny*
1 kg cebuli
olej do smażenia (np. ryżowy)
mąka
bagietka
masło
ser gruyere **
brandy **
przyprawy: sól, pieprz, imbir, tymianek, gałka muszkatołowa
*Wcześniej gotujemy bulion warzywny - u mnie marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Do cebulowej korzystamy z wywaru już bez wspomnianych warzyw w środku ;).
Cebulę kroimy w półtalarki. Smażymy, aby się zeszkliła (polecam podzielić cebulę na 2 patelnie, bo wychodzi tego sporo). Podsypujemy mąką, aby przyciemniała i 'zgęstniała'.
Cebulę dodajemy do bulionu, gotujemy kilka minut. Dodajemy przyprawy oraz brandy (** - na oko ;)). Zostawiamy, aby zupa się przegryzła. W tym czasie...
... kroimy bagietkę na kromki, następnie na mniejsze kawałki. Smażymy na małej ilości masła, aby grzanki wyszły rumiane i twarde.
Grzankami wykładamy naczynie żaroodporne. Zalewamy zupą. Na wierzch ścieramy ser (** - ponownie na oko ;)). Zapiekamy przez ok. 30 minut w 180C.
Zupa jest BARDZO sycąca - grzanki, ciągnący się ser i duuużo cebulki... Mniam!
KetoMix Zestaw na 2 tygodnie. Zupa serowo-porowa
2 miesiące temu
1 komentarze:
Uwielbiam zupę cebulową! A zapiekanej jeszcze nie jadłam więc przepis niebawem wypróbuję. Pozdrawiam
Prześlij komentarz