Cytuję za zwegowanymi, ja z rozpędu nie dodałam cukru, ale i tak było pyszne :)
Jabłecznik z kaszy manny
Składniki na jabłecznik
- 2 kg jabłek,
- 2 szkl. mąki,
- 2 szkl. kaszy manny,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szkl. cukru lub 3 łyżki miodu (opcjonalnie),
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 3/4 kostki margaryny.
Mąkę, kaszę mannę wraz z proszkiem do pieczenia należy wymieszać.Jabłka zetrzeć na tarce i dodać cynamon. Mieszaninę z mąki kaszy manny podzielić na 3 części i przekładać w tortownicy na zmianę z jabłkami. Na wierzch ciasta zetrzeć margarynę.
Jabłecznik (szalotkę) należy piec przez 55 minut w 180°C.
3 komentarze:
Jesień to zdecydowanie idealny czas na jabłecznik :) z kaszy manny nigdy nie próbowałam, ciekawa sprawa :)
Też,nigdy takiego nie jadłam,ale wygląda znakomicie;)
wow rzeczywiście ekspresowe ciacho! zapisuję na wypadek niespodziewanego nalotu gości :)
Prześlij komentarz