A Nowy Rok najlepiej rozpocząć przepisami, które wykorzystałyśmy na Sylwestra :).
Zacznę od ciasta, które podbiło moje serce dużo wcześniej, jednak dawno go nie robiłam. Proszę Państwa, oto przepyszne brownie nutellowe!
Przepis znaleziony na moim ulubionym blogu z przepisami na słodkości z piekarnika, czyli na Moich Wypiekach. To brownie jest dla mnie idealne - idealnie słodkie, wilgotne w środku, ale z twardą 'skorupką' na wierzchu, do tego chrupiące orzechy no i posmak nutelli :). Szczerze polecam!
Przepis podaję z moimi zmianami (używałam większej formy niż to było napisane w oryginale).
Przepis podaję z moimi zmianami (używałam większej formy niż to było napisane w oryginale).
Nutellowe brownie:
- pół słoika nutelli
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kostka masła
- szklanka mąki
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- ok. 180g orzechów laskowych
Orzechy trzeba obrać z brązowej skórki (sprawdził się wygrzebany w internecie sposób - wrzucić je na 10minut do piekarnika, przesypać na lnianą ściereczkę i pocierać orzechami zawiniętymi w ściereczkę) i następnie posiekać.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady, nutellę oraz masło i odstawić do przestygnięcia.
Do masy dodajemy cukier oraz jajka, trzeba wszystko razem zmiksować.
Dodajemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, miksujemy. Na koniec pozostaje nam wmieszać posiekane orzechy :).
Formę na brownie posmarowałam masłem i podsypałam bułką tartą i dopiero wtedy wyłożyłam na nią ciasto.
Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 175C.
Smacznego! :)
4 komentarze:
Ciasto smakuje wybornie, jest dokładnie takie jak napisała Ola. Ola, jestem z Ciebie baaardzo
dumna! musia
bardzo pysznie!
potwierdzam że było pyszne, inne czekoladowe wypieki stały na stole do rana, a brownie zaraz zniknęło. było boskie :) !
Prześlij komentarz