Inspirowane tym przepisem, który wg mnie okazał się być idealny :).
Paluchy pizzowe:1 kostka drożdży
2 łyżki cukru
2 szklanki mleka (ciepłego)
1kg mąki
2 jajka do ciasta (roztrzepane)
1 jajko do posmarowania paluchów
olej
sól
Kruszymy drożdże, dodajemy do nich 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Taki zaczyn dobrze zrobić w kubku i wstawić go do garnka z resztą mąki, ponieważ zaczyn może 'wyjść' z kubka;). Odstawiamy na ok. 40 minut (przykryte ściereczką). Następnie połączyć zaczyn z mąką, resztą mleka, jajkami i solą. Jeśli ciasto się lepi - dodać oleju. Świetnie działa! Odstawić je na 15 - 20 minut.
Formować paluchy (długość i grubość dowolna), ułożyć na papierze do pieczenia (w dużych odległościach bo urosną ;)), posmarować roztrzepanym jajkiem. Można też posypać ulubionymi ziołami!
Piec ok. 10 minut w temperaturze 220C.
Piec ok. 10 minut w temperaturze 220C.
Warto podać z ulubionym sosem, aby nie były zbyt suche.
Smacznego! :)
4 komentarze:
rewela!
i do tego sos czosnkowy, mmm :) zrobiłam niedawno bardzo podobne, tyle, że nadziewane. pychotka:)
Fajowe paluch. Nawet pięć, czyli wszystko się zgadza :) Pozdrowienia!
cymtymetr! :)
megenta - czym nadziewałaś? :)
Prześlij komentarz