Był już sernik z Baileys, teraz czas na ciasto z Guinnessem :). Prosty i pyszny wypiek wg przepisu Nigelli - u nas zamiast kremu na wierzchu wytłoczone serduszka (tortownicę dostałam od T. - pięknie dziękuję!). Kolejny wypiek stworzony naszymi wspólnymi rękami :).
(nie wiem, dlaczego zdjęcie wgrało się w ten sposób, ale niestety nie mogę z nim nic zrobić... no trudno, będzie wykręcone ;))
Składniki:
250 ml Guinnessa
250 g masła
75 g kakao
400 g cukru pudru (dałyśmy ok. 300)
ok. 150 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii (u nas niestety cukier wanilinowy)
275g mąki
2,5 łyżeczki sody
Guinnessa wlewamy na patelnię, rozpuszczamy w nim masło. Następnie dodajemy cukier i kakao i mieszamy, rozpuszczamy.
W misce miksujemy śmietanę, jajka i wanilię po czym dodajemy je do masy na patelni. Na koniec dodajemy mąkę i sodę.
Proste, prawda? :)
Pieczemy 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.
Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne a przy tym oczywiście bardzo smaczne!
Pasibrzuchy polecają :)
Ciastka z kawałkami czekolady w foremkach
5 lat temu
5 komentarze:
Ciasto jest pyszne!!! Polecam:) Nie za słodkie. Mm!
Fotka się wykręciła pewnie po tym Guinnessie :) Przepis super!
ma bardzo ładny, ciemny kolor. uwielbiam chleb na Guinnessie, więc ciasto też musi być pyszne :)
przyznam że jeszcze nie jadłam, ale nieodmiennie mnie kusi to ciasto :)
Ulala to musi być cudownie pyszne!
Prześlij komentarz