środa, 11 kwietnia 2012

Chocolate Guinness Cake


Był już sernik z Baileys, teraz czas na ciasto z Guinnessem :). Prosty i pyszny wypiek wg przepisu Nigelli - u nas zamiast kremu na wierzchu wytłoczone serduszka (tortownicę dostałam od T. - pięknie dziękuję!). Kolejny wypiek stworzony naszymi wspólnymi rękami :).
(nie wiem, dlaczego zdjęcie wgrało się w ten sposób, ale niestety nie mogę z nim nic zrobić... no trudno, będzie wykręcone ;))


Składniki:
250 ml Guinnessa
250 g masła
75 g kakao
400 g cukru pudru (dałyśmy ok. 300)
ok. 150 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii (u nas niestety cukier wanilinowy)
275g mąki
2,5 łyżeczki sody


Guinnessa wlewamy na patelnię, rozpuszczamy w nim masło. Następnie dodajemy cukier i kakao i mieszamy, rozpuszczamy.
W misce miksujemy śmietanę, jajka i wanilię po czym dodajemy je do masy na patelni. Na koniec dodajemy mąkę i sodę.
Proste, prawda? :)
Pieczemy 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.
Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne a przy tym oczywiście bardzo smaczne!


Pasibrzuchy polecają :)

5 komentarze:

Karola on 12 kwietnia 2012 11:11 pisze...

Ciasto jest pyszne!!! Polecam:) Nie za słodkie. Mm!

katarzynka on 12 kwietnia 2012 16:20 pisze...

Fotka się wykręciła pewnie po tym Guinnessie :) Przepis super!

Kaś on 16 kwietnia 2012 00:45 pisze...

ma bardzo ładny, ciemny kolor. uwielbiam chleb na Guinnessie, więc ciasto też musi być pyszne :)

chantel on 25 kwietnia 2012 21:01 pisze...

przyznam że jeszcze nie jadłam, ale nieodmiennie mnie kusi to ciasto :)

burczymiwbrzuchu on 28 kwietnia 2012 14:30 pisze...

Ulala to musi być cudownie pyszne!

Prześlij komentarz

 

Pasibrzuchy! Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
and web hosting