(zdjęcie tym razem telefonem robione, dlatego póki co tylko takie)
Składniki:
Spód:
- 190g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie *
- 60g masła
Masa:
- 375dag (3 opakowania) serka Philadelphia
- 350g twarogu śmietankowego
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki likieru Baileys
- kilka kropel aromatu waniliowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietany kremówki **
Spód:
I tu pojawia się pierwsza * - nie miałam ciastek digestive. Co wtedy? Bierzemy zwykłe kakaowe ciasteczka :). Rozdrabniamy je na miazgę (np. blenderem, albo wkładamy do torebki strunowej i wyżywamy się na niej wałkiem). Masło należy rozpuścić - jeśli używamy zwykłych kakaowych ciastek, roztapiamy z nim kilka kostek gorzkiej czekolady. Łączymy z ciastkami, przekładamy do foremki i wstawiamy do lodówki.
Masa:
Bardzo prosto! Miksujemy serki, dodajemy jajka, cukier, aromat waniliowy, likier Baileys i śmietanę (** - nie musi być kremówka, dałam zwykłą 12%). Siekamy czekoladę i mieszamy z masą.
Masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 1h w temp. 170 stopni. Masa powinna być ścięta z góry.
Uwaga przy wyjmowaniu! Blacha, w której ustawimy formę i wlejemy wodę jest dość ciężka, łatwo się poparzyć.
Sernik jest pyszny! Delikatny i kremowy, trochę jak lody :). Smacznego!
5 komentarze:
ta foremka jest idealna! tak jak i olciowy sernik:)))
Podziel się posiłkiem! Zostanie na jutro? ;)
oczywiście - serce z IKEI jest pojemne! :)
mniam, uwielbiam ten likier.
wow sernik z czekoladą a ja za to mama z brzoskwiniami na http://sernikzbrzoskwiniami.pl ciekawy, przejrzysty przepis a sernika jak marzenie.
Prześlij komentarz