środa, 25 stycznia 2012

Paluchy pizzowe


Czas na mój 2 sylwestrowy 'wypiek' - tym razem na słono, idealne do pogryzania na imprezie :). Nie można się pobrudzić (no chyba, że sos skapnie :D) ani nie trzeba mieć obu rąk zajętych. Wystarczy złapać jednego palucha i zajadać ze smakiem :).


Inspirowane tym przepisem, który wg mnie okazał się być idealny :).


Paluchy pizzowe:1 kostka drożdży
2 łyżki cukru
2 szklanki mleka (ciepłego)
1kg mąki
2 jajka do ciasta (roztrzepane)
1 jajko do posmarowania paluchów
olej
sól

Kruszymy drożdże, dodajemy do nich 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Taki zaczyn dobrze zrobić w kubku i wstawić go do garnka z resztą mąki, ponieważ zaczyn może 'wyjść' z kubka;). Odstawiamy na ok. 40 minut (przykryte ściereczką). Następnie połączyć zaczyn z mąką, resztą mleka, jajkami i solą. Jeśli ciasto się lepi - dodać oleju. Świetnie działa! Odstawić je na 15 - 20 minut.
Formować paluchy (długość i grubość dowolna), ułożyć na papierze do pieczenia (w dużych odległościach bo urosną ;)), posmarować roztrzepanym jajkiem. Można też posypać ulubionymi ziołami!
Piec ok. 10 minut w temperaturze 220C.
Warto podać z ulubionym sosem, aby nie były zbyt suche.
Smacznego! :)


4 komentarze:

cymtymetr on 25 stycznia 2012 12:33 pisze...

rewela!

megenta on 25 stycznia 2012 12:39 pisze...

i do tego sos czosnkowy, mmm :) zrobiłam niedawno bardzo podobne, tyle, że nadziewane. pychotka:)

katarzynka on 26 stycznia 2012 18:33 pisze...

Fajowe paluch. Nawet pięć, czyli wszystko się zgadza :) Pozdrowienia!

olć on 28 stycznia 2012 10:27 pisze...

cymtymetr! :)
megenta - czym nadziewałaś? :)

Prześlij komentarz

 

Pasibrzuchy! Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
and web hosting