czwartek, 29 września 2011

Macaroni & cheese (czyli po prostu: makaron z serem)


Podobno 'typowe amerykańskie danie', na które w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów - i to baaardzo różnych.
Ten przepis pochodzi od Bożeny, przyjaciółki mojej Mamy, która mieszka w Kanadzie (tzn. Bożena, nie moja Mama ;) pozdrowienia!)
Makaron przygotowuje się bardzo szybko i łatwo - no i do tego jest smaczny!



Oto i przepis (dla ok. 4 osób):

  • 400g 'małego' makaronu (u mnie małe rurki, zazwyczaj są to chyba kolanka)
  • ok. 300g sera cheddar
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • do przyprawienia: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

W osolonej wodzie z odrobiną oliwy gotujemy makaron. Kiedy się gotuje, na tarce ścieramy ser.
Ugotowany makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą!!!).

W garnku roztapiamy masło, dolewamy do niego mleko. Dorzucamy makaron, następnie starty ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści i utworzy sos, a nie jedynie rozpuszczone kawałeczki sera ;). Gotowe! I pyszne :). 

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Po prostu: szybkie i smaczne:))
Pozdrawiam i dziękuję

Tyna on 29 września 2011 19:58 pisze...

Uwielbiam makaron i ser, więc to danie jest w sam raz dla mnie:) pycha

Prześlij komentarz

 

Pasibrzuchy! Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
and web hosting