Tym razem 'tradycyjnie', czyli pierogi :). Dziś w wersji 'ruskiej'. I nie zgadzam się, że zrobienie pierogów jest trudne! Jest CZASOCHŁONNE - a to jednak różnica ;).
zdjęcie, niestety, znów z telefonu... |
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
Farsz:
0,5kg ziemniaków
0,5 kg białego sera
1 cebula
sól, pieprz ziołowy, słodka papryka
olej do smażenia
Najpierw farsz :)
Ziemniaki trzeba ugotować i potłuc. Cebulkę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto i dodać do ziemniaków. Kiedy przestygną, dodać ser i dokładnie wymieszać (najłatwiej to zrobić tłuczkiem do ziemniaków). Doprawić do smaku solą, pieprzem (ziołowym), odrobiną słodkiej papryki.
Ziemniaki trzeba ugotować i potłuc. Cebulkę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto i dodać do ziemniaków. Kiedy przestygną, dodać ser i dokładnie wymieszać (najłatwiej to zrobić tłuczkiem do ziemniaków). Doprawić do smaku solą, pieprzem (ziołowym), odrobiną słodkiej papryki.
Ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wody i zagniatamy. Ciasto musi być miękkie!
Część ciasta zostawiamy do rozwałkowania, pozostałą przykrywamy ściereczką/ folią aluminiową/ chowamy do plastikowego woreczka, aby nie schło.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i kubkiem/szklanką/filiżanką wycinamy kółeczka. Na środek każdego 'placuszka' nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy (mocno i dokładnie), robimy falbanki i... tadam! Pieróg prawie gotowy ;).
Pierogi przed ugotowaniem dobrze ułożyć na ściereczce i przykryć drugą ściereczką, aby nie wysychały podczas lepienia pozostałych.
Gotujemy je ok. 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, żeby się nie sklejały, a potem wykładamy na talerze i zajadamy :).
2 komentarze:
moim zdaniem ruskie - tylko odsmażone! <3
Aaa, ruskie! Pierogi które nadają sens mojemu życiu :D I zgadzam się, trudne na pewno nie są - zabierają trochę czasu, ale efekt jest wart poświęcenia!
Prześlij komentarz