Absolutnie przepyszne, muffinkowa poezja, babeczkowa rozkosz. Nie wiem nawet co tu napisać, ale obydwoje się zgadzamy, że to jedne z najlepszych muffinów w czteroletniej historii ich pieczenia na studiach :-) wzięliśmy je na imprezę, a ludzie... woleli chipsy czy ciastka! straszne! ale dzięki temu nadgryziony brzydal dał się sfotografować i przepis pojawił się na blogu. na następną imprezę na politechnice weźmiemy kupne ciastka, a te zjemy sami:)))
Przepis znaleziony u Liski, cytuję za oryginałem bo wyjątkowo nic nie kombinowałam. Podobnie jak Liska, zrezygnowałam z miodu na wierzchu. Polecam wszystkim serdecznie!
Muffinki a'la baklava
/z książki How to be a domestic goddess Nigelli Lawson/
Nadzienie:
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki roztopionego masla
Muffiny:
1 szklanka i 7 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki cukru
1 duże jajko
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 szklanka + 2 łyżki maślanki (można też użyć 3/4 szklanki naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki mleka)
Na wierzch:
miód, około 1/2 szklanki
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.
12-dołkową formę do muffinków wyłożyć papierowymi papilotkami.
Wszystkie skladniki nadzienia wymieszać w małej miseczce.
Wymieszać razem suche składniki - mąkę, proszek, sodę i cukier. I osobno połączyć wszystkie mokre składniki - maślankę, jajko i rozpuszczone masło. Nie trzeba miksować, wystarczy wymieszać trzepaczką. Wlać do suchych składników i delikatnie połączyć.
Wypełniać wgłębienia muffinowe do 1/3 wysokości, teraz dodać niecałą łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta do 2/3 wysokości foremki. Reszą nadzienia posypać wierzch muffinów i piec około 15 minut.
4 komentarze:
na tak chwalone muffinki od razu zapisuję przepis :) i z pewnością wypróbuję :)
Baklavove muffiny...gwarantowany smak, a do tego jedna wystarczy by zaspokoić gwałtowny głód na słodkości ;)
tak pysznie o nich piszesz, że ma się ochotę skraśc tą jedną!
muszę wypróbować bo uwielbiam orzechowe smaki, tym bardziej w muffinach
Prześlij komentarz