czwartek, 25 sierpnia 2011

kurczak z groszkiem


Witam, tym razem ja postanowiłam nadgonić i coś wrzucić. Nasz wczorajszy obiad - robi się ekspresowo i świetnie smakuje! Prawie zawsze moje przepisy będą miały podane proporcje na 2 porcje, bo tylu nas tu jest (nie licząc świni oczywiście, ale świnia ma swoje wegańskie obiady ;) ):

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 torebka ryżu dzikiego/parboiled
  • pół puszki groszku konserwowego
  • przyprawy: pół łyżeczki czosnku, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • oliwa lub inny olej (u mnie ryżowy)
  • 1/2 opakowania sosu pomidorowego
Pierś marynujemy w przyprawach, najlepiej przygotować ją poprzedniego wieczora. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. W tym czasie sos podgrzewamy na patelni, dodajemy groszek i świeżo zmielony pieprz i w osolonej wodzie gotujemy ryż. Wrzucamy na talerz i pałaszujemy. Smacznego! Całość zajmuje góra 20min, czyli tyle, co ugotowanie ryżu i upieczenie kurczaka.

1 komentarze:

Joanna Vorbrodt on 25 sierpnia 2011 20:29 pisze...

o kurczę! :))
pysznie wygląda!

Prześlij komentarz

 

Pasibrzuchy! Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
and web hosting