Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 200g brązowego cukru (my dodałyśmy biały - wtedy można zdecydowanie mniej niż 200g)
- 150ml oleju
- 200g startej marchewki (u nas ok. 250)
- 50g posiekanych orzechów włoskich (u nas laskowe)
- 75g drobno pokrojonego ananasa
- 50g wiórków kokosowych
- 200g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyczeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 400g cukru pudru (wg mnie wystarczy ZDECYDOWANIE mniej, bo wyszła b. słodka)
- 100g serka Philadelphia
- 50g masła
Ubijamy jajka. Dodajemy cukier. Ciągle ubijając wlewamy olej.
Następnie dodajemy wszystkie 'warzywno-owocowe' składniki: marchewkę, orzechy, ananasa, wiórki kokosowe.
Na koniec dodajemy mąkę, cynamon, sól oraz sodę i proszek do pieczenia.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 150 stopni.
I gotowe! :)
Ale jeszcze... polewa:
Ucieramy serek z masłem i stopniowo dodajemy cukier puder. Wg nas trzeba b. długo ucierać, aby nie było czuć cukru! (mimo że był to puder).
Polewa musi stężeć, aby nie spływała z ciasta, więc wstawiamy ją do lodówki.
Jak już stężeje, smarujemy nią ciasto i możemy zajadać.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz