sobota, 27 sierpnia 2011

Obiad w mniej niż 20 minut #2





Szczególnie chciałabym w tym miejscu pozdrowić Kamcię, która tłumaczyła mi, że jak ma się dwa kierunki studiów nie ma czasu na gotowanie. Bollocks! Jestem żywym przykładem tego, że człowiek może być zajęty od rana do wieczora, ale czas na pyszne, domowe jedzenie znajdzie się zawsze. Tak powinno być!

Zapraszam na kolejne błyskawiczne danie - zajmuje tyle, ile ugotowanie pełnoziarnistego makaronu. Bo kto powiedział, że trzeba jeść w kfc, skoro w piętnaście minut można samemu stworzyć coś, co nie zabiera dużo czasu, nie kosztuje dużo i co najważniejsze, nie jest żywnością wysoce przetworzoną? Studenci do garów, wypad z barów, aż mi się zarymowało;)

Makaron pełnoziarnisty z oliwkami i mozarellą (porcja na 2 osoby):

  • 6 gniazd makaronu (niestety nasze gniazda zamieniły się we wstążki :))
  • pół kartoniku sosu pomidorowego
  • pół słoika zielonych oliwek
  • pół opakowania mozarelli-mini
  • sól, pieprz
  • zioła: tymianek, oregano oraz przyprawy: czerwona papryka, chilli w proszku


Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 10-11 minut. W tzw. międzyczasie w garnuszku lub na patelni podgrzewamy sos pomidorowy, dodajemy przyprawy i czekamy, aż nieco odparuje i zgęstnieje. Oliwki odcedzamy na sitku.
Kiedy makaron jest już ugotowany, polewamy go sosem, posypujemy oliwkami oraz mini-mozarellą. Na całość potrawy aplikujemy też świeżo zmielony pieprz, dekorujemy listkami bazylii i... wcinamy. Smacznego! :))))






2 komentarze:

Marta on 28 sierpnia 2011 17:55 pisze...

Pysznie! Szybkie makarony są najlepsze :)

http://polkazprzyprawami.blox.pl

Monia on 2 września 2011 11:13 pisze...

Tylko gdzie mięso? :( :P

Prześlij komentarz

 

Pasibrzuchy! Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
and web hosting