wtorek, 13 września 2011

Zółta sałatka makaronowa z czerwonym akcentem


Pomysł na makaron 'inaczej' - nie zawsze musi być na ciepło :). Bardzo prosta sałatka. Przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż makarony Karoliny, ale myślę, że warto :). Jest smaczna i wygląda apetycznie - zółty kolor większości składników idealnie przełamuje czerwień pomidorków! Ja zrobiłam jej zdecydowanie za dużo, dlatego spróbuję podać już zmniejszone proporcje.

Sałatka makaronowa z kurczakiem:
ok. 200g makaronu muszelki
ok. 150g sera żółtego (ja dałam ser, który zwał się 'asdamer')
ok. 200g pomidorków cherry
ok. 150g kukurydzy z puszki
1 pierś kurczaka
1 łyżka śmietany
2 łyżki miodu
olej
Przyprawy: curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, pieprz cytrynowy

Makaron gotujemy (aby był miękki, nie al dente). Przygotowujemy mięso: kroimy w małą kostkę, w misce polewamy odrobiną oleju, dodajemy łyżkę śmietany, przyprawy, na koniec łyżkę miodu. Po kilku minutach wrzucamy na patelnię - trzeba smażyć na wolnym ogniu, aby śmietana się nie zważyła a miód nie przypalił. Na sam koniec smażenia dodajemy drugą łyżkę miodu - dzięki temu mięso będzie jakby w słodkiej otoczce :). *
W misce mieszamy ostudzony makaron, kukurydzę, ser pokrojony w kostkę i pokrojone na połówki (bądź ćwiartki - mi trafiły się całkiem spore pomidorki) pomidorki cherry. Na koniec dodajemy przestudzone mięso wraz z tym, co z 'sosu' zostało na patelni.
Prawda, ze proste? :)
Smacznego!

*mięso samo w sobie wyszło b. smaczne - myślę, że wg tego przepisu można je przygotować jako danie główne i podać np. z ryżem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Pasibrzuchy! Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
and web hosting